Så lyckas du med målerijobbet

Det är ofta de på förhand enklaste jobben som visar sig bli svårast och där man som privatperson har svårt att fatta var det hela gick fel. Ett typisk exempel på detta gäller målerier och det här kommer också fler att få erfara. En tydlig trend idag är nämligen att färg åter har börjat ta plats i våra hem. Istället för vita väggar överallt så har man börjat se att folk experimenterar mer och adderar starkare färger i olika rum.

Roligt, men vanskligt sett till färg också förstärker misstag. Målar du en vägg vit så kommer det inte att synas lika väl var du har missat - målar du i en annan färg så kommer fläckar, flammor och allmänna ojämnheter att synas tydligare och där har man således inte alls samma rymd för det egna misslyckandet.

Det är också därför vi tänkte passa på att komma med några tips som leder till ett bättre jobb och där du slipper stå och klia dig i bakhuvudet och tänka igenom var du möjligen missat och hur detta var möjligt. Vi kan säga att du äger ett hus i Huddinge där du tänkt dig att måla om i ditt sovrum; du ska gå från vita väggar till en mer blå nyans och vill genom detta få lite bättre sömn och harmoni. Rätt tänkt - men följ våra tips:

  • Börja förbereda. Köp hem täckmatta som du rullar ut på golvet. Använd maskeringstejp och täck alla lister. Var noggrann. Täck även vid taket. Du kan med fördel gå ner en decimeter från taket till väggen om det är vitt under; det ramar in och ger en snyggare effekt som dessutom minskar risken för att taket i fråga ska få blå fläckar. Se till att skruva bort lysknappar.
  • Grundjobbet. Det här är den viktigaste punkten. Du måste slipa, spackla, tvätta och allmänt förbereda din vägg för att den ska bli mottaglig för den nya färgen. En målare brukar lägga sin tid med ungefär 70 % fokuserad på grundjobbet. Det är lite av en ögonöppnare för många; se till att disponera din tid på samma sätt. Och, krävs det så kan du grundmåla väggen också. Det brukar emellertid sällan behövas då det handlar om vita underlag.
  • Måla noggrant. Använd lagom mycket färg och börja med en pensel på alla små ytor samt längs listerna. Ta rollern på de större. Ett tips för att undvika missar är att dela in väggen i mindre zoner. Tejpa upp några rutor som du målar mellan och du kommer att lyckas bättre. Se även till att ha bra belysning så att du kan arbeta även om det blir mörkt ute. Låt färgen torka och då det är klart så kan du se var du - eventuellt - har missat och börja där vid andra strykningen. Då allt är torrt så drar du bort tejpen längs listerna.
  • Överväg en målare. Det tar tid att måla om och du har inte råd att stressa på det - då blir det bara fel. Om du saknar tid så är det lika bra att anlita en målare i Huddinge. Det kostar inte särskilt mycket pengar och särskilt inte om du är berättigad att använda rot-avdraget. Det ger dig en skatterabatt på 30% av det totala arbetet. Ibland kan det vara värt att betala för ett gediget och professionellt jobb.

Här kan du läsa mer om hur en professionell målare arbetar: https://www.målarehuddinge.nu.

12 Apr 2019