Slipa golv i stället för köp-slit-och-släng

Det är verkligen en trend som har kommit för att stanna. Vi vill hellre ha kvalitet framför ett lägre pris. Vi väljer det långsiktiga framför det snabba resultatet av ett billigare pris. Vi väljer det dyrare om vi vet att det ger högre kvalitet, längre hållbarhet och mer för varje krona. Vi vill inte längre ha slit-och-släng-konsumtion längre. Vår jord mår bättre av det; vi får en planet och resurserna ur ett mer hållbart sätt att leva. Vi som människor, åtminstone här i Sverige och i våra nordiska grannländer, vill ha ett miljövänligt samhälle.

Så vad är ett hållbart sätt att leva?

1. Att välja att återanvända i stället för att köpa nytt

2. Att återvinna i stället för att bara slänga

3. Vi kan resa mer miljövänligt med tåg och kollektivt

4. Vi kan välja energi som kan förnyas, inte den fossilburna energin, som tar slut och som förorenar jorden och luften 

Det kanske låter enkelt, men det verkar så svårt att genomföra. Det svåra är att veta och känna till, men svårare att få med våra medmänniskor på tåget. Det svåra är att välja när valet är någon annans att ta. 

Sätt att återanvända

När det kommer till den egna konsumtionen finns det inte så många andra val än att köpa nytt när det kommer till vitvaror till exempel. Det är få som vet hur man kan reparera kylar och frysar som inte fungerar. Vi kan välja att reparera bilar, men när bilarna är slut, är de slut. Då är det lättare när det kommer till det egna huset. Köks- och badrumsinredning brukar gå att återanvända. Är man rädd om kaklet, om takpannorna, om skåpen och möblerna, kan man rengöra dem och återanvända dem. Det finns vissa material som går att återanvända; såsom tegel, betong, trä och porslin. 

Slipa golv i stället för att slänga dem

Det mesta i ett hus går faktiskt att återanvända. Fönster, takpannor och gjutjärn går att reparera och återanvända. Har man till exempel trägolv kan man slipa träet så att det får en ny yta. Slipar man om parketten, lamellgolvet eller tiljorna och sedan behandlar dem med något träbehandlingsmedel, får du golv som nästan är nya, som ser rena ut och som är fina. Då får du golv som håller i ytterligare 25-30 år. Bor du i Uppsala kan vi rekommendera detta företag som utför golvslipning i Uppsala. De lovar kvalitet, kompetens och kostnadseffektivitet och tar ansvar för hela arbetet.

31 Aug 2018