Takläggare i Örebro har en hel del att leva upp till

Det finns många vackra tak i staden och att de behållit sin ursprungliga charm har väldigt mycket att göra med att det finns skickliga takläggare i Örebro som arbetar traditionsenligt.

Örebro stads profil präglas väldigt mycket av det vackra slottet som ligger vid Svartån. Slottet byggdes redan på 1300-talet och var då en försvarsborg, men det har fyllt många funktioner under de sekler som gått. Slottet har byggts om och till flera gånger men har också använts som fängelse. Den riksbekante Lasse-Maja satt fängslad på slottet men lyckades faktiskt rymma. Slottets tak består av skiffer från Grythyttan och kopparplåt. Takläggare i Örebro fick jobbet att göra en stor renovering av taken som bitvis är 40 meter höga med tinnar och torn.

Takläggare arbetar med moderna metoder men måste alltid visa hänsyn till ursprunget

Takpannor av olika material är vanligt när det kommer till moderna tak. Det är ett fint hantverk att få allt på plats och en hel del plåtarbete behövs också för att hindra vatten från att smita in. Väl på plats kan taket ligga i många, många år.

Ett tak är kronan på verket på en byggnad, men det är också där den största risken för vattenskador finns. En fackman rekommenderar därför att man inspekterar sitt tak en gång om året, och hen kan komma ut och hjälpa till vid den översynen. Skulle någon takpanna blåst ner eller skadats är det viktigt att uppmärksamma det så snart som möjligt så att det inte blir underliggande vattenskador.

12 Oct 2021