Takmaterial – vilket ska man välja?
När man bygger hus är valet av tak en av de viktigaste frågorna. Takmaterialet påverkar inte bara husets utseende utan även dess miljöegenskaper och isoleringsförmåga. Det vanligaste takmaterialet i Stockholm är tegel, precis som på de flesta andra platser i Sverige, men takläggare i Stockholm har bred erfarenhet av alla typer av takmaterial. På flera håll i Stockholm är exempelvis plåttak ett vanligt inslag i stadsbilden, och även papp, betong och eternit förekommer på många platser.
Det första man bör göra är att ta sig en titt på området huset ligger i. Visst kan man använda sig av andra takmaterial än grannarna, men om huset sticker ut för mycket (och ett iögonfallande tak ger ett iögonfallande hus) kan det skapa väldigt dålig stämning och i vissa fall till och med få kommunen inblandad. Det kan vara bra att konsultera en takläggare som verkar i Stockholm om du har frågor. En bra takläggare har erfarenhet av alla typer av tak och dess för- och nackdelar. Kolla även med kommunen innan du bestämmer dig. Det kan finnas en detaljplan för området som dikterar typ av husmaterial, och bryter du mot den kan du få göra om arbetet. Om du har redan ett hus men vill byta takmaterial behöver du även ett bygglov från kommunen.
Olika takmaterial har olika egenskaper ifråga om isolering, utseende och naturligtvis pris, så det är svårt att säga att ett speciellt material är ”bäst”. Det beror helt enkelt på vad du tycker är viktigast. En del anser att den estetiska faktorn är viktigast, andra värdesätter isoleringsförmågan och väderbeständigheten. Vi går här igenom några av de vanligaste takmaterialen och deras egenskaper.
Tegeltak
Tegelpannor är det vanligaste takmaterialet i Sverige. De ger ett klassiskt utseende, dessutom får tegelpannor med tiden en vacker patinering. Ett väl lagt tak med tegelpannor kan hålla väldigt länge, ibland upp till ett sekel.
Tegelpannor är något svårare att lägga än övriga typer av takpannor i exempelvis betong. De är även begränsade i färgutbud. Miljömässigt är tegel ett bra val, trots att de kräver ganska stor energiåtgång vid tillverkningen. Tegelpannor är lätta att återanvända och det är lätt att hitta begagnade tegelpannor.
Betongtak
Betongpannor ser ut mycket som tegelpannor och på håll är det svårt att se skillnaden. Dock finns fler färger att välja påTegelrött, rött eller svart är de vanligaste färgerna. Betongpannor är billigare än tegel och lättare att lägga eftersom de alltid är falsade och jämnare i storleken. De är även hållbarare än tegelpannor.
Dock har betongpannor mindre variation i nyans än tegel och ett betongtak kan därmed upplevas som lite livlösare än ett tegeltak. De är också tyngre att hantera vid läggning även om de är lättare att passa in. Betong är ett billigare alternativ till tegel men om man vill byta ut sitt tegeltak mot ett betongtak bör man göra en besiktning av takstommen och se att den klarar av den ökade tyngden.
Plåttak
Plåt är det material som dominerar stadsbilden i Stockholm. Plåt är ett material som ger ditt hus ett elegant utseende. Det är ett väldigt hållbart material som står emot väder och vind på ett utmärkt sätt. Det går snabbt att lägga ett plåttak men det kräver yrkesskicklighet för att få tätt och jobbet lämnas därför bäst i händerna på en erfaren takläggare. Plåt är även ett lättare material än tegel och betong.
Plåttak kan dock ha nackdelar ljudmässigt vid exempelvis regn och hagel. Det är även som nämnts svårt att få tätt, men läggs det bra står det emot väder och vind på ett utmärkt sätt.
Andra inlägg
- Gör en investering genom att hyra mark i Stockholm
- Geoteknisk undersökning för framtidens infrastruktur
- Effektiv och precis betonghåltagning i Uppsala
- Kvalitet och hållbarhet med murare i Göteborg
- Arkitekter ger Stockholm nya dimensioner
- Att förgylla hemmet i Stockholm med markiser går i takt med tiden
- Solceller för BRF ger en strålande framtid
- Förbättra ljudmiljön med hjälp av akustiktak
- Undvik skador på byggnader med vibrationsmätning
- Saneringsföretag – osynliga hjältar