Tänk på säkerheten redan från början när du bygger nytt

När man ska bygga ett nytt hus är det viktigt att tänka ut vilken/vilka ytterdörrar man ska investera i. Funktion, kvalitet, och säkerhet är minst lika viktigt som utseendet på dörren. När du bygger nytt hus, varför inte satsa på en dörr som har allt i ett? Kvalitativa säkerhetsdörrar är den bästa dörrvakten man kan önska sig för att slippa ovälkomna gäster. Idag finns en mängd snygga ytterdörrar att välja mellan, men vilken dörr ska man egentligen välja och vad ska man tänka på när man investerar sin nya ytterdörr?

Titta på det estetiska

Det första steget när man bygger nytt hus är att först och främst titta på dörrens utseende för att se om den nya ytterdörren passar husets färg och form. Sedan bör man tänka på själva känslan, hur är känslan när man öppnar och stänger dörren? Det är av stor självklarhet att dörren bör ha bra isolervärden, att dörren är luft- och vatttentät och såklart har ett bra inbrottsskydd. En billigare ytterdörr fyller troligen de grundläggande behoven att kunna stänga till och låsa sitt hus. En dyrare dörr har däremot ofta kostats på både vad gäller design, olika funktioner och tillvalsmöjligheter. Rekommenderat är att man alltid ska ha ett tak över dörren, på så sätt kommer dörren hålla längre ju mer skyddat dörren sitter. Generellt sett håller en vit dörr bättre än en färgad dörr då färg fortare mattas av solen. Om dörren är svart eller väldigt mörk i sin färg finns även risk att dörren slår sig om den är extremt solutsatt. Den mest underhållsfria dörren är en vitmålad ytterdörr eftersom den inte påverkas av solljus på samma sätt som en dörr i annan färg. För att också öka livslängden på en målad ytterdörr rekommenderas att man vaxar dörren på samma sätt som man gör med sin bil. Detta kan man göra en till två gånger per år för att få en mer lättskött dörr som håller längre.

Som ett bra komplement till ytterdörren kan man installera ett larm för att öka skyddet i det nybygda huset. Andra åtgärder kan också vara att sätta upp staket, montera en bra husbelysning, alternativt belysning som tänder och släcker lamporna automatiskt när man inte är hemma för att minimera riskerna för inbrott, det är nämligen störst risk för inbrott när ingen är hemma. Därför blir det också extremt viktigt att skydda de mest utsatta områden i huset, det vill säga där tjuven enklast kan ta sig in med minst risk. Se över alla ytterdörrar samt fönster i huset och främst välj en ytterdörr som är säker och trygg för dig och ditt hem.

12 Jun 2017