Tips för att välja inredning inför köksrenoveringen

Hur inredningen ska se ut är en stor del av köksrenovering och också det som många tycker är roligt med det. Är man inte nöjd med inredningen – ja, då är man nog inte nöjd med hela köksrenoveringen, oavsett hur välplanerad eller hur tekniskt bra den är utförd överlag. Inredningen är det som syns och som sätter stämningen i köket.

Innan inredningen väljs är det bra att förbereda sig lite. Det handlar bland annat om att göra upp en bra budget, men även att man tittar på rådande stilar och trender. Vidare är valet av inredning något som inte bör förhastas. Att låta det ta lite tid tjänar man på i slutändan.

Ska du ändra typ av kök?

Det är viktigt att bestämma det mest grundläggande först. Vad har du för typ av kök för tillfället? Vilken typ av kök vill du ha ståendes i hemmet efter att köksrenoveringen är klar?

  • I-kök. Ett I-kök ger köket luft och rymd. Perfekt för den som vill att köket ska vara en plats för möte och sociala aktiviteter.
  • Linjärt kök. Ett linjärt kök, till exempel att ha hela köket mot en vägg, lämpar sig bra i öppna planlösningar.
  • Parallellkök. Parallellkök ses ofta i hem med något begränsat utrymme.
  • U-kök. Så kallade U-kök är perfekt för den som vill ha mycket utrymme, arbetsytor och förvaring.

I flera av dessa lösningar passar en köksö, som är uppskattat inslag i många kök. Det ger en extra arbetsyta, är en bra social yta och kan till exempel fungera som avlastning eller ett buffébord när många gäster ska bjudas hem.

Förhasta dig inte

Att planera inför en köksrenovering, och därmed i princip rita och välja inredning till ett helt kök, tar självfallet en del tid. Förhastar man sig är det lätt att ta dåliga beslut. Tar man fel beslut vad gäller planering av köket kan det bli mycket svårt, kostsamt eller bara tidskrävande att ändra på det i efterhand. Tänk igenom projektet ordentligt innan köksrenoveringen påbörjas. Det finns många kökstillverkare som erbjuder hjälp med att planera inför en renovering.

Detaljer

Tänk på att detaljer påverkar helhetsbilden av inredningen mer än vad man tror. Det är lätt att endast fokusera på de stora sakerna och materialvalen under en köskrenovering. Tänk även på att mindre saker, så som valet av kakel eller mosaik till väggen, kan göra en enorm skillnad. Likaså kan kran, fläkt och utseendet på vitvarorna spela en stor roll i hur köket upplevs när det väl står klart.

7 Sep 2017