Tips och råd om maskeringstejp

Våren är förändringarnas tid! Nu är det dags att måla om hemma! Hur får man skarpa, raka, fina kanter när man målar större ytor? Här kommer några tänkvärda målartips innan målningen börjar:

När det är dags att måla om något, oavsett om det är en vägg eller möbel, finns det ofta ställen där man inte önskar att få färg. Ibland är det lätt att skydda exempelvis möbler genom att drapera dem med ett skydd. När det inte går får man hitta andra lösningar som gäller för mindre ytor där man förslagsvis kan använda maskeringstejp. Det är inte bara professionella målare i Stockholm som använder maskeringstejp utan även hemmafixare som själva vill måla hemma. En annan fördel med maskeringstejp är när man till exempel ska måla raka kanter i ett mönster på en vägg. Med hjälp av maskeringstejpen blir kantlinjerna skarpa och bra.

Tips inför tejpningen

Det finns många bra maskeringstejper för olika ändamål ute på marknaden, så det är bra att fundera på vilket underlag du vill att den ska fästa på. Tejpen skall sitta bra mot ytan, ge skarpa färgkanter och när man tagit bort tejpen bör det inte finnas några rester kvar efter den. Innan du målar är det viktigt att ytan är både torr och ren, annars kommer tejpen att fästa dåligt och resultatet bli därefter. Dessutom är risken att färgen blöder igenom större om inte tejpen fäster bra. När du vill ha en rak linje är det bättre att ta så långa remsor av maskeringstejp som möjligt istället för små korta bitar. Tryck/dra med handen över tejpen så att den sitter bra och inte lossnar under målningen.

Bra att tänka på

När du målar, så måla över tejpen med färgen så att det blir ”förseglat” och färgen tränger inte in under tejpen. Ta bort maskeringstejpen innan färgen torkar, annars är risken att färgen följer med och det blir inte någon rak kant. Sitter tejpen kvar för länge härdar limmet och tejpen kan lämna rester kvar som är svåra att få bort. Ska du måla på en ömtålig yta så finns det specialtejper att välja bland som passar bättre för underlaget. Är det utomhusmålning som är på gång finns det tejp som är både fukttålig och uv-beständig. Använder du en vanlig maskeringstejp utomhus är risken stor att den bränner fast i solskenet och att det inte går att få bort den.

8 Apr 2020