Trä är ett hållbart golvmaterial

Dags att byta golv? Varför inte lägga in ett trägolv? Trä är ett material som ger ett varmt intryck och som gå att variera så att det passar både slott och koja. Det är också miljövänligt.

Trä är ett populärt golvmaterial och kanske är det vårt nordiska klimat som gör det eller den goda tillgången på skog? Trä är också ett vackert material som går att variera så att de passar in i de flesta miljöer och byggnader. Parkett kan exempelvis varieras i olika träslag och läggas i många mönster så att det passar rummet och huset som det läggs i. Ofta tar man hänsyn till när fastigheten byggdes och lägger ett tidstypiskt golv. Är man osäker på vad för slags trägolv som passar bäst kan man be en professionell golvläggare om råd.

Ett golv av ek går att färga ljust eller mörkt

Vid val av trägolv får man oftast bäst resultat om man låter rummet och bostaden styra för att skapa en helhet. I en vindsvåning eller ett lantligt hus brukar nästan alltid plankgolv passa bäst, medan stavparkett klär ett rum och fastighet från sekelskiftet bäst. De olika träslagen påverkar självfallet utseendet och är olika ljusa eller mörka. Ek är i särklass det mest populära träslaget. Det kan bero på att ek tål mycket och går att variera och byta utseende på genom att man färgar det ljust eller mörkt. Tröttnar man på färgen är det sedan bara att slipa om det och i stället lacka, vaxa eller olja det och man har ett golv som ser helt annorlunda ut. Andra populära träslag är ask och furu.

Olika valmöjligheter

Ett trägolv är en hållbar investering som ofta har en livslängd på fyrtio till femtio år. Det är alltså bra för både miljön och plånboken. I alla fall om man väljer ett golv av lite bättre kvalitet och sedan vårdar det som man ska. Det finns tre typer av trägolv: lamellparkett, fanergolv och massiva trägolv. Alla har de sina för- och nackdelar. Fanergolv är hårdare och lämpar sig exempelvis bra i rum där golven utsätts för större påfrestningar som exempelvis i kök och hall. I ett lite mindre rum passar det också bättre med smalare brädor medan ett större rum ser bättre ut med bredare plankor. Golv är en hel vetenskap, men en skicklig och erfaren golvläggare kan alltid komma med goda råd och förslag. Vi tipsar att läsa mer om golvläggning på denna webbsida: https://www.golvläggarestockholm.net

7 Jul 2020