Tujor är perfekta för den som vill ha en snabbväxande häck

Önskar ni mindre insyn i trädgården men vill samtidigt skapa en grön skön oas? Då kan tujor passa perfekt. Det är en snabbväxande och tät trädgårdsväxt som passar extra bra som häck.

Det är inte alltid man vill vara synlig för grannarna. Med tujor kan man snabbt få en tät grön häck som ramar in hela tomten, eller enstaka buskar som fungerar som insynsskydd på lagom avstånd från valda fönster. Trots att tujor inte växer naturligt i vårt land passar de våra årstider perfekt och förblir gröna året om. Det finns flera olika slags tujor som exempelvis Ädelcypress, Brabant, Columna, Martin och Smaragd. De är alla tåliga och vintergröna men storlek och utseende skiljer sig åt. Vill man veta mer om de olika arterna av tujor kan man besöka en plantskola.

Så får man tujorna att trivas riktigt bra

Tujor klarar det svenska vädret bra och överlever ända upp till Bottenviken. Men ska man plantera tujor är det ändå viktigt att man väljer plantor som är uppväxta och härdade i den växtzon som de ska planteras i. När det kommer till jordmån vill tujor gärna stå lite fuktigt. Jorden ska helst också ha en blandning av lera och mull för att tujorna ska trivas riktigt bra. Bor man där jorden är mer sandig måste man för att lyckas med sina tujor först byta ut jorden. Annars är tujor väldigt lättskötta och det är svårt att misslyckas med plantorna, i alla fall om man följer plantskolans skötselråd.

15 Jan 2022