Utbilda sig till målare

För den som är kreativt lagd, är hmålareändig och tycker om att arbeta fysiskt i varierande miljöer kan målare vara ett lämpligt yrke. Ena dagen kan du jobba hos en privatperson i Solna, medan du den andra dagen jobbar på ett storbygge i centrala Stockholm. Arbetsmiljön är helt enkelt varierande – vilket kan vara både skönt och påfrestande. Vissa dagar på året kan det finns stunder då man kanske önskade att man jobbade inomhus – andra dagar är det helt tvärtom.

De varierande arbetsmiljöerna och att det är ett fysiskt präglat yrke är något som bör locka, snarare än avskräcka. Det är också just det som lockar många till att utbilda sig till målare. Men hur gör man egentligen?

Vad lär man sig?

Vanligt är att man börjar sin utbildning till målare redan på gymnasiet. Då genom programmet Bygg och anläggning, med inriktningen Måleri. Här ges man grundläggande kunskaper i att till exempel måla om samt nymåla utvändiga och invändiga ytor. Vidare ges man grundläggande kunskaper i det som kallas för dekorationsmålning. Bland annat lär man sig ådring och marmorering. Därutöver lär man sig utföra tapetsering och våtrumsmålning, bland annat.

 

Givetvis får man också fördjupade kunskaper i färg och de material man kan tänkas arbeta med som målare framöver. När det gäller färg kan man bland annat lära sig var och hur man använder olika typer av färger, samt hur de blandas och nyanseras. Att ha goda kunskaper i blandning och nyanser är en av de saker som skiljer en professionell målare från som till exempel målar om huset själv. En målare har kunskapen att ge råd kring färg med hänsyn till nyanser, beständighet och lämplighet för klimatet i fråga. Till exempel kan en färg lämpa sig bra i Solna, men kanske inte lika väl i nordligaste Norrland.

Att vara i position att ge rådgivning direkt efter gymnasiet kanske det inte är tal om. Åtminstone inte på den nivå som erfarna målare kan göra. Kunskap kommer delvis med praktisk erfarenhet och efter att ha jobbat med färg åtta timmar om dagen i flera år.

För den som är vuxen finns andra alternativ än Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet. Motsvarande utbildning finns inom Komvux i de flesta kommuner. Eftersom det är en stor yrkesgrupp har många kommuner valt att finansiera ett målarprogram för vuxna – så du bör kunna genomföra detta i just din kommun, oavsett om du bor i Solna, Göteborg, Malmö eller i en lite mindre ort.

Praktik är självklart också en bra väg in i målaryrket. målaresolna.biz är en målerifirma som tagit emot många praktikanter på ett lyckat vis genom åren. 

Vad tjänar man?

Enligt källa vi tittar på, där ca 650 referenser har uppgett sina löner, är medellönen för målare i Sverige 24 172 kronor. Medianlönen ligger på 24 500 kronor, medelåldern på 32,5 år och snitterfarenheten på 10 år.

Faktorer som påverkar din lön är bland annat följande:

  • Kan till exempel handla om specialkunskaper i dekorationsmålning.

  • Geografiskt läge. Enligt källan vi använder oss av skiljer sig lönerna mellan olika regioner i landet. En målare i Solna tjänar till exempel mer än en i Halland, trots mindre erfarenhet och lägre medelålder.

  • Förhandlingsförmåga.

  • Ålder.
9 Nov 2018