Vad är ett attefallshus?
Begreppet attefallshus är snart i var mans mun, men vad är ett attefallshus och vad används det till? Vilka olika sorters attefallshus finns det och hur kan ett attefallshus se ut?
Ett attefallshus är ett hus på 25 kvadratmeter eller något mindre, vilket är tillåtet att bygga på sin tomt utan att söka om bygglov. Huset kan vara byggt i olika material. Även höjd, bredd, fasad och inredning kan variera. Det viktigaste är att den totala byggytan inte får överskrida 25 kvadratmeter. Innan attefallshuset kom så var det friggeboden som var bygglovsfri och runt om i landet fullkomligt poppade dessa 15 kvadratmeter stora småhusen upp som svampar i skogen. Numera har storleken på bygglovsfria hus ökat till 30 kvadratmeter och kanske kommer ytan öka ytterligare med tiden.
Användningsområden för det lilla huset
Man väljer själv vad man vill använda de 25 kvadratmeterna till och endast fantasin sätter gränser. En del inreder det som ett hus i miniatyr med kök, badrum, sovrum och vardagsrum. Det kan låta väldigt litet men den generösa takhöjden gör att det är lätt att göra ett loft och på det viset öka ytan och kunna använda loftet till sovrum och förvaring. Det har blivit vanligt att i bostadsbristens storstäder bygga och hyra ut dessa små hus mot hyror som motsvarar lägenheter med betydligt större bostadsyta. Compact living är något som tilltalar många som antingen dras till minimalism eller för ungdomar som vill ha sitt första egna boende. Men man kan även använda det lilla huset till kontor, träningslokal, mötesrum, bastu och relax med mera.
Litet hus i olika skepnad
De flesta attefallshus håller ungefär samma mått vilket gör dem avlånga, men det finns även hus som är i vinkel. På grund av takhöjden så kan man sätta in ett eller två loft. Det brutna taket är det vanligaste men sätter man istället dit ett pulpettak eller ett platt tak, så får man ytterligare yta att nyttja till ett rejälare loft eller en rymligare takhöjd. På grund av den begränsade ytan så är det många som monterar rejäla fönster som går nästan från golv till tak, för att på det sättet bjuda in naturen och ge en känsla av större rymd. Fasaden är oftast i trä i stående eller liggande mönster, men det finns även hus i puts eller tegel. Möjligheten finns också att bygga ett trädäck med tak för att ytterligare utöka ytan.
Andra inlägg
- Gör en investering genom att hyra mark i Stockholm
- Geoteknisk undersökning för framtidens infrastruktur
- Effektiv och precis betonghåltagning i Uppsala
- Kvalitet och hållbarhet med murare i Göteborg
- Arkitekter ger Stockholm nya dimensioner
- Att förgylla hemmet i Stockholm med markiser går i takt med tiden
- Solceller för BRF ger en strålande framtid
- Förbättra ljudmiljön med hjälp av akustiktak
- Undvik skador på byggnader med vibrationsmätning
- Saneringsföretag – osynliga hjältar