Vad bör man tänka på när man målar själv?

Renovering och hemmafix ligger alltid rätt i tiden och är ett perfekt sätt att såväl öka trivseln hemma, som att höja värdet på bostaden. Ofta är lite färg, penslar och rollers allt som behövs.

Ny färg på väggar, tak, möbler eller fast inredning kan göra underverk för även det allra tröttaste och mest opersonliga hemmet. Upplever du t ex att ett rum känns väldigt mörkt och trångt? Satsa på att måla om med en riktigt ljus och fräsch väggfärg! Vilken kulör du har på väggarna har nämligen stor betydelse för hur rummet upplevs och vilken känsla det förmedlar. Att måla om är dessutom ganska tacksamt. Det är inte särskilt dyrt, inte speciellt svårt och är man bara någorlunda händig går det utmärkt att göra det själv utan att behöva anlita en målare. Färg av bra kvalitet samt penslar och rollers som håller måttet är förstås viktigt, men glöm inte att lägga krut på förarbetet också.

Bra grund ger bra slutresultat

Okej, det kanske inte är det allra roligaste att spackla gamla tapetskarvar och slipa väggar till förbannelse. Det kanske t o m är det allra tråkigaste med att måla om faktiskt. Men, ett bra förarbete är en viktig förutsättning för hur slutresultatet blir. Och har man väl ansträngt sig och köpt färg, täckt för golven och allt det där - ja, då vill man inte behöva irritera sig på ojämna väggar och färg som bubblar sig och släpper när allt sedan är klart. Se därför till att lägga tid på att grunda noggrant och ordentligt. Slipa och spackla skarvar, hål och andra ojämnheter. Slarva inte med grundfärgen och låt torktiderna få ta just tid, hur sugen du än är på att få det klart. Du kommer ha igen det i slutändan, när du sedan står där med ett nymålat rum så snyggt att det lika gärna kunde vara gjort av ett proffs.

Låt kreativiteten flöda

Vem har sagt att alla innertak måste vara vita? Eller att man inte kan måla alla köksluckor eller väggar i olika färger? Släpp kreativiteten fri när du målar om hemma och våga ta ut svängarna lite. Det är ju trots allt bara lite färg, och skulle det bli tokigt är det enkelt att bara måla om igen. Med några burkar färg, penslar och en roller eller två kan du enkelt skapa just ditt drömhem med alla de kulörer du tycker bäst om. Vi tipsar att läsa mer på denna webbsida: https://www.målareöstermalm.se

29 May 2020