Vad kostar det att renovera ett badrum i Stockholm?

Låt oss säga det direkt – att renovera badrummet är att de mest omfattande och kostsamma förbättringsarbeten du kan göra i din bostad. En totalrenovering av badrummet med nya tätskikt och nytt badkar, ny toalett och ny inredning är ingenting den genomsnittlige löntagaren hostar upp ur egen ficka, utan det brukar krävas ett banklån. I Stockholm är priserna för badrumsrenoveringar dessutom något högre än i övriga landet, men det är ju å andra sidan det mesta, inklusive själva bostäderna.

Värdehöjare

Med detta sagt är det också ett väldigt roligt projekt, om man kan stå ut med bristande bekvämlighet i några veckor. Ett nyrenoverat badrum känns fräscht och inbjudande och inger en känsla av lyx. Det är också en stor förbättring av lägenheten, som definitivt kommer att gagna en om man senare säljer lägenheten. Enligt Stockholms mäklare är ett nyrenoverat badrum med våtrumsintyg en riktig prishöjare och något som alla bostadsspekulanter värdesätter stort. Detta märks på slutpriserna för bostäder med nyrenoverade badrum, som ofta ligger avsevärt högre, ibland hundratusentals kronor.

Pengarna man lägger på en badrumsrenovering i Stockholm får man på så sätt igen med tiden, men det är som sagt en stor initial kostnad. Vi ska här titta lite närmare på vad man kan räkna med att behöva lägga ut på en renovering av badrummet.

Anlita proffs

Vi räknar med att du anlitar en renoveringsfirma på totalentreprenad som tillhandahåller professionella hantverkare med alla nödvändiga behörigheter. Att renovera badrummet själv är ingenting vi kan rekommendera, det finns mycket som kan gå snett när man ska anlägga tätskikt och installera nya rör osv. Fast installation av el är dessutom förbjudet att utföra själv om man inte är behörig elinstallatör.

Kostnader

Beroende på vilken standard man väljer kan man såklart räkna med lite olika materialkostnader, men arbetskostnaden är densamma. När man räknar på kostnad för material och arbete brukar man ange pris per m2, vilket gör det lätt att överföra till olika rumsstorlekar.

Om man inte väljer det billigaste men inte heller det lyxigaste brukar materialkostnaderna hamna på mellan 5000:- och 10000:- per m2. Till detta kommer en arbetskostnad på ungefär 7-8000:-/m2 och ovanpå det reskostnader för hantverkarna som i sin tur brukar landa på ungefär 4-500:- per arbetstillfälle.

Det du kan dra av från slutpriset är ROT-avdraget på 30% samt eventuella bidrag från bostadsrättsföreningen (om du bor i en bostadsrätt) för badrumsrenovering. Många föreningar delar ut bidrag för att byta ut golvbrunnen exempelvis. I vårt exempel räknar vi med ett bidrag på 70000:- för renoveringen, men det kan variera kraftigt och bidrag på upp till 20000:- är inte ovanligt.

För ett badrum på 5m2 får vi alltså följande siffror:

Materialkostnad 8000:- x 5...............................40000:-

Arbetskostnad 8000:- x 5..................................40000:-

Resekostnad 450:- x 10.....................................4500:-

ROT-avdrag 30% av arbetskostnaden.............-12000:-

Bidrag från föreningen....................................-7000:-

Totalkostnad med ROT-avdrag och bidrag......65500:-

Det här är alltså kostnaden för ett litet badrum i standardutförande. Så fort man börjar välja lite finare kakel eller inredning stiger såklart kostnaderna, men å andra sidan gör du badrummet finare och mer attraktivt.

Ta kontakt med en bra renoveringsfirma om du har fler frågor kring kostnader för att renovera badrummet!

20 Dec 2017