Vad kostar ett utegym?

Att bygga utegym gym, utomhusär någonting som allt fler kommuner satsa på. Vissa privatpersoner har till och med gjort slag i saken och själva byggt träningsredskap på tomten. Exakt vad det kostar är givetvis svårt att svara på. Är du en privatperson som vill kunna göra pull-ups utomhus? Eller ansvarar du för att bygga ett stort utegym för kommunens räkning? Priserna varierar helt klart, men det finns vissa riktlinjer. Vi har tittat på vad olika aktörer tar för sina tjänster.

 

Ett stort utegym

Att bygga ett större utegym kostar. En aktör vi hittar tar 250 000 kronor, exklusive moms, frakt och montering. Frakt och montering landar säkerligen på åtskilliga tusenlappar bara det. Samtidigt riktar sig det här paketet kanske främst till kommuner eller andra större organisationer som ska bygga ett utegym som väldigt många kommer att använda.

 

I paketet ingå bland annat:

  • Chins

  • Dips

  • Situps

  • Armgång

  • Rygglyft

  • Balans

  • Häckar

  • Stubbar

Vidare finns till exempel bröstpress, axelpress med tre vikter, stocklyft och en stretchyta. Den rekommenderade ytan för det här paketet är 800 kvadratmeter. Ganska stort, alltså.

En mellanstor variant

En mellanstor variant, som tillverkaren beskriver ”innehåller allt det viktigaste”, tar de 170 000 kronor exklusive moms, frakt och montering för. Här ingår bland annat chins, dips, situps, stocklyft, knäböj och bröstpress. Ytan som rekommenderas för det här paketet är 300 – 400 kvadratmeter.

Den mindre varianten

Den lilla varianten innehåller, enligt tillverkaren, ”det mest väsentliga”. Här ingår dips, chins, knäböj samt stocklyft. Den rekommenderade ytan för det här paketet är 70 – 100 kvadratmeter. Priset ligger på 76 000 kronor exklusive moms, frakt och montering.

Vad frakt och montering kostar framgår inte, men troligtvis innebär det ett antal extra tusenlappar. Ska man bygga ett stort utegym blir det en hel del utrustning att frakta. Monteringen kommer säkerligen den att ta flertalet timmar.

Bygga egna träningsredskap till trädgården

Om man vill bygga sitt eget lilla utegym kan man naturligtvis komma billigare undan än priserna som nämns ovan. De priserna är från en aktör som troligtvis riktar sig till stora kunder. För den som vill bygga något själv behöver det inte vara alltför dyrt – eller komplicerat. Populärt är exempelvis att bygga en egen pull up-bar. Det finns flertalet guider för hur man bygger sådana på nätet, och man behöver bland annat ett järnrör, trästolpar och jordankare.

Många kommuner satsar

Kanske har du själv märkt av att det börjar ploppa upp utegym i din närhet? Faktum är att många kommuner satsar på det. Även om det kan kosta allt mellan 50 000 och 400 000 kronor, är det många som använder utegymet. Om fler tränar och håller igång är det en hälsovinst för samhället. Studier har dessutom visat att folk i allmänhet mår bättre av att träna utomhus, jämfört med att träna inomhus.

 

30 Oct 2018