Vågar du dig på en fasadrenovering?

Är det dags att renovera fasaden på den egna villan? Beroende på vilket material det är på villan, är det antingen enkelt eller svårt med en fasadrenovering. Är det en vanlig trävilla, är det bara att inspektera, byta ut dåligt material mot nytt, skrapa bort flagnad färg och sedan måla på med ny färg.

Eller vill du helt och hållet byta material till fasaden? Då återstår ett större arbete med fasaden. Det finns material som man enkelt kan lägga på fasaden, med ställningar och pannor som man lägger på fasaden. Man kan relativt enkelt också lägga på ny puts på en träpanel, om man hellre vill ha en putsad fasad.

Eller vill du hellre anlita byggföretag?

Man måste inte klara av allt själv, om man inte vill det. Det finns ju som tur är, byggföretag som gärna åtar sig uppdraget att renovera fasad, eller tak om man så önskar. Vill du hellre anlita ett byggföretag som har gjort både tak- och fasadrenoveringar ett par hundra gånger, bör man alltid anlita ett erfaret byggföretag som dessutom har utmärkta referenser. Om de har kunder som är nöjda med deras arbete, lär de tala om det. Och på samma sätt om det motsatta råder; har ett byggföretag missnöjda kunder, lär de också synas och höras. Litar man inte på referenser, kan man alltid kontrollera byggföretaget hos Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Det är dit man vänder sig om man inte är nöjd med en vara eller tjänst som man har skaffat sig. Man kan även, om man har kort om tid, kontrollera på olika omdömessajter, om det finns missnöjda kunder till byggföretaget.

byggställning fasadrenovering

Följa upp referenser viktigt

Om man ber om referenser, är det sedan viktigt att man följer upp dem. De säger mycket om hur företaget bemöter sina kunder, lyssnar på dem och håller avtalade tider, meddelar om de inte kan infinna sig och överhuvudtaget informerar sina kunder om hur det går när de arbetar med tak- eller fasadrenoveringen. Har ett byggföretaget kunder som endast har gott att säga om byggföretaget, kan man lita på det. Omdömessajter är också bra, men det är svårt att veta vilka avsikter som de har som skriver på de omdömessajterna. Att skriva på omdömessajter kräver inget av den som gör det, man kan därmed skriva vad som helst utan att det får några konsekvenser. Då är det mer tillförlitligt att fråga verkliga kunder om deras upplevelser och erfarenhet av byggföretaget.

28 Sep 2019