Välj professionell betonggjutning

Funderar du på att bygga ett hus, addera ett Attefallshus till din befintliga bostad eller kanske bygga ett garage? Oavsett vilket så kommer det initiala att vara avgörande och detta i form av den betonggjutning som ska ske. En betonggjutning i dessa fall handlar om att skapa en stabil, hållbar grund att resa byggnaden på - och här krävs det ett professionellt utförande.

Att gjuta i betong är ingenting för lekmän. Man kan kanske klara att gjuta enklare saker - ett bord till uteplatsen - men börjar det handla om större projekt som exempelvis betonggjutning av en bottenplatta, betonggjutning för golv eller för väggar - ja, då handlar det om att svårighetsgraden stiger och att man måste ta in professionell hjälp för ett hållbart resultat. En betonggjutning är en detalj som kräver ett absolut gehör för både material, för väder och för exempelvis vilken typ av armering som ska användas.

Det talande för projektets komplexitet är att en betonggjutning måste ske relativt snabbt - men ändå kontrollerat. Och, väger man in väder och vind i detta och ser att olika temperaturer påverkar gjutningen på olika sätt så förstår man också varför professionell hjälp är ett måste. Är det för varmt ute då betongen gjuts så riskerar man att se att den härdar för snabbt - något som ökar risken för sprickor. Är det för kallt så kan betongen härda för långsamt och dessutom så kan de angripas av frost. Vet du hur du ska agera vid olika temperaturer?

Hitta rätt företag för din betonggjutning

Det man bör tänka på är att långt ifrån alla företag klarar av en betonggjutning. Inte ens om du gör rätt och väljer att anlita en firma för gjutningen så går du helt säker. Det finns stora variationer och skillnader i kvalitet och en detalj som ofta är avgörande handlar om erfarenhet. Ju fler projekt ett företag gjort vad gäller betonggjutning - desto större kunskap och kompetens har de. Det är ingen slump att ärrade veteraner ofta kallas in då betong ska gjutas - erfarenhet skapar en säkerhet och den blir ofta avgörande för det färdiga resultatet. Man ska dock även tillägga att den moderna betongen ger lite bättre marginaler för ett misslyckande och att den är enklare att arbeta med. Men, det handlar fortfarande om en kunskap som få besitter. Man kan säga att den moderna betongen gjort de redan erfarna inom betonggjutning ännu bättre.

Ett tips i att hitta rätt företag handlar således om att se till tidigare jobb och att samtidigt också ha koll på hur länge ett företag varit verksamma. Ju fler år på nacken - desto säkrare är det för dig som beställare. Och, ju längre tillbaka du kan gå i din jakt på referenser - desto bättre är det. En misslyckas betonggjutning kan synas först efter några år.

En annan sak att fästa fokus på handlar om större projekt. Har ett företag vana av att arbeta även vid större entreprenader - exempelvis byggen av fastigheter och större garage - så är det ett kvalitetsbevis. Anlitas man, exempelvis som underleverantörer, vid sådana så har man bevisligen en kompetens som räcker gott och väl för en betonggjutning hemma hos dig som privatperson. Priset är naturligtvis en viktig faktor och du bör definitivt ta in så många offerter som möjligt för din betonggjutning. Men, kom ihåg att det kan bli väldigt dyrt att lockas av den lägsta prislappen. Kvalitet kostar och gällande gjutning av betong så är det definitivt värt varenda krona.

1 Jun 2022