Varför inte tapetsera taket?

Det kanske låter som slöseri med tapeter att tapetsera taket, men det är snyggare än vad man kan tro. Det gäller att välja en tapet som passar i taket helt enkelt. Om du inte är övertygad om vad ett mönster på taket kan innebära; tänk på Sixtinska kapellet och på kyrkotak. Då använde man just taket för att måla det motiv som man önskade i kyrkan. Varför bara se på innertaket som död yta? Varför inte skapa rymd i lägenheten eller villan med hjälp av tapet eller bara vanlig målarfärg? Tak behöver inte bara vara vitmålade. Om du funderar på att tapetsera taket, tänk då på att inte tapetsera med ett motiv, som kan hamna upp och ner. Har man skog och träd, som växer neråt, kan det kännas konstigt i det rummet. Det bästa är då att välja en tapet med ett mönster där det inte spelar någon roll vartåt tapeten kommer; utan en upp- och nersida.

Har man ett mönster i tapeten i taket kan neutrala väggar vara bra

Om det är så att väljer en tapet till taket med ett tydligt mönster och med granna färger, tänk då på att väggar med mer neutrala färger är bättre och gör att mönstret i taket kommer mer till sin rätt. Väljer man till exempel en tapet i blått mönster, kan det passa bra med väggar som går i vitt. På samma sätt om du till exempel väljer en tapet i rött och blommigt, passar det bäst med väggfärg som går i vitt, beiget eller någon annan mer nedtonad färg. Känner du dig osäker kan du gott och väl fråga din målare som råd. De har lång erfarenhet och vet hur andra har valt för slags färg till ett tapetserat tak. Vad som är "rätt" färg är mycket svårt att säga för någon annan. Det är ju trots allt den som ska bo i huset som måste välja färgen och som ska leva med den. Dessutom bör man inte vara rädd för att måla om väggen, eller huset ifall det skulle bli fel färg.

Så hittar ni rätt färg

1. Provmåla och bestäm dig sedan – bästa sättet att välja färg är faktiskt att måla och sedan bestämma sig. Det är först då som man ser hur färgen egentligen blir på väggen.

2. Ha färgen i solljus – står man i färgaffären är det oftast upplyst med vanlig elbelysning. Det innebär att du får lätt fel nyans på färgen och att den är annorlunda till exempel i solljus. Därför är det bra om du kan få färgprover med dig och titta på de olika färgerna i solljus.

3. Tänk nyanser mer än färg – det är ju väldigt populärt att välja flera färger för ett och samma rum, men för att det inte ska bli fle, och att färgerna skär sig mot varandra är det bättre om man tänker på att få samma nyans, även om det är så att du väljer olika färger till ett och samma rum.

Anlita målare i Norrköping. Om du bor i Norrköping, eller i närheten, kan du alltid rådfråga en målare i Norrköping. De har stor erfarenhet och kan ge bra tips och råd om vad som passar och vad färgerna innebär i längden.

20 Sep 2018