Varför ska man anlita en elektriker?

Anlita en elektriker när du behöver hjälp med elen, även om du är sugen på att göra jobbet själv. En elektriker kan se till att jobbet blir ordentligt gjort.

Kanske har du riktigt bra koll på el och känner dig tillräckligt kunnig för att själv dra kablar och installera el. Men oavsett hur kunnig du än är kan det vara bra att tänka över några saker innan du själv gör något. Faktum är att det ofta finns ett krav på att anlita en professionell elektriker. Du får helt enkelt inte genomföra en egen elinstallation. Om det inte är ett krav så är det värt att tänka på säkerheten. En elektriker är välutbildad inom säkerhet och det kan hända att du missar något viktigt trots att du kanske själv är kunnig inom området. När det väl går fel med en elinstallation kan det leda till en katastrof. Därför är det värt att ta hänsyn till säkerheten. En annan aspekt är din hemförsäkring. Om något händer och du skulle ha behov av din försäkring kan det hända att den inte gäller eftersom det är en obehörig som utfört arbetet.

När är det dags att boka en elektriker?

En elektriker hjälper till med en mängd installationer. Om du vill installera eller byta en dimmer eller strömbrytare kan de vara till hjälp. Om du ska montera, byta eller installera en kök- eller badrumsfläkt är det bra att ringa en elektriker i Bromma. Vitvaror, köksmaskiner eller elskåp som ska installeras bör installeras av en elektriker. Det kan också uppstå problem som du inte vet orsaken till. En elektriker kan då komma och göra en felsökning för att hitta problemet. Du kan också få hjälp med jordning och reparation av trasiga ledningar och uttag. Om du tycker att du har för hög elförbrukning kan du få hjälp med att titta på din elanvändning för att se vad du kan göra för att minska den.

Behörighet och säkerhet

Som elektriker finns det olika nivåer inom yrket. Det går att arbeta direkt efter en grundutbildning som ges via gymnasieskolan eller vuxenskolan. Men många går en ettårig lärlingsutbildning efter sin utbildning. Då är man ute och arbetar på en riktig arbetsplats. Efter att man har fått utbildning och praktik kan man ansöka om behörighet som så kallad elinstallatör. Det gör man hos Elsäkerhetsverket. Detta kallas också för att bli auktoriserad. Beroende på vilket arbete du behöver hjälp med kan det vara bra att kolla upp vilken behörighet och erfarenhet personen har.

8 Jan 2020