Vatten och elektricitet - ta hjälp

Bygga själv eller ta hjälp? Frågan kommer nästan alltid upp då man ska renovera, bygga nytt eller göra någon form av tillbyggnad i sitt hem. Och, det finns heller inget enkelt svar då allting utgår från de egna kunskaperna, hur mycket tid man har samt hur de ekonomiska musklerna för tillfället är.

Det senare har dock blivit lite lättare att bortse ifrån då det faktiskt blivit billigare att anlita yrkesmän som en följd av rot-avdraget. Du kan rent konkret anlita en målare, en rörmokare, en snickare eller exempelvis en takläggare, använda ditt rot-avdrag och genom detta dra av 30 % av den totala arbetskostnaden - detta med ett tak, per år, på 50.000 kronor. Det kostar fortfarande pengar att anlita rena yrkesmän, men det har definitivt blivit billigare.

Två områden där vi anser att frågan ovan är direkt överflödig att ställa handlar om vatten och elektricitet. Överflödig i det avseendet att man ska ta hjälp där och inte ens fundera på att göra jobbet själv. Då det gäller dragning av elektricitet så är det till och med så att du inte får göra det - där måste du alltid anlita en behörig elektriker.

Något som är lätt att förklara då det kan handla om ren livsfara - både för dig och för alla andra (med tanke på brandrisken). Även gällande vatten så kan tredje person drabbas och det är också en av anledningarna till varför du alltid bör anlita en rörmokare.

Vem betalar din vattenskada?

Säg att du bor längst upp i en fastighet i Stockholm där du renoverar i ditt kök. Du sätter alla stommar, du sätter dit köksskåpen, du kaklar och lägger golvet. Bra så, men då du även väljer att installera din diskmaskin och ett kylskåp med inbyggd ismaskin så kommer detta att exponera dig för en risk att drabbas av en vattenskada.

Och: så även dina grannar. Om exempelvis diskmaskinen springer läck som en följd av din installation så kan det alltså dels leda till att golvet i ditt kök blir vattenskadat och där hela köket måste rivas ut. Detsamma gäller då även taket hos den granne som bor under dig.

Vi skulle här även vilja trycka på det faktum att många försäkringsbolag ställer sig - med all rätt också - skeptiska till att betala ersättning för sådana typer av vattenskador. Anlitar du däremot en rörmokare så utgår också ersättning från försäkringsbolaget.

En rörmokare ger säkrare installationer

Det kan vara så att en vattenskada ändå drabbar dig. I dagens mer moderna kök så använder vi fler apparater och maskiner med direkta vattenanslutningar. Det ökar också risken; ingen maskin är hundra procent säker. Men, om det handlar om fel vid själva installationen så finns inga ursäkter.

Hur förklarar du att grannens vattenskada i Stockholm är en direkt följd av att du snålade in på en rörmokare och vad säger du till den BRF som du tillhör? Ta hjälp, det kostar inte många kronor.

Läs mer om hur rörmokare jobbar på http://www.stockholmsrörmokare.se.

23 Nov 2018