Viktiga frågor att ställa innan målningen

Lite färg kan göra underverk och på ett ganska så snabbt sätt kan man enkelt förnya sitt hem. Men det finns självfallet knep att ta till för att det ska bli lika bra som när proffsen målar.

Att välja färg eller kulör är roligt men kan också vara svårt. Väggarnas kulör påverkar hela rummets känsla och utseende. Det är därför det är så svårt att välja rätt. Alla kulörer har dessutom många nyanser som kan gå i varma eller kalla toner. Därför ska man fundera på vilken känsla man vill att rummet ska förmedla och vad det ska användas till. Ska det vara ett rofyllt sovrum för avslappning eller ett varmt och gemytligt kök. Vissa tillverkare av färg har utformat appar där man med hjälp av sin mobilkamera kan byta färg på rummets väggar visuellt i mobilen. Ett annat knep att ta till är att först köpa en provburk med färg för att testa. När man sedan har hittat rätt kulör räknar man ut hur mycket färg man behöver köpa. Detta kan även färgbutiken hjälpa till med.

Olika rum kräver olika slags färg

Vilken slags färg man ska välja är också viktigt då man självklart vill att den ska hålla och se fräsch ut så länge som möjligt. Men till ett kök där man lagar mat kan det vara bra om väggarna också går att torka av och då ska man måla med en färg som klarar detta. Det finns också högblank, blank, semimatt och matt färg som alla på sitt egna sätt påverkar upplevelsen av rummet och kulören som man valt. Sen finns det även miljövänliga färger som linoljefärg och äggoljetempera. Äggoljetemperan har fått ett rejält uppsving och ytan blir matt men får ändå en levande lyster då den reflekterar ljuset. Det tar lite längre tid för de miljövänliga färgerna att torka och de kräver lite mer arbete.

Underarbetet tar tid

Viktigt innan man börjar måla är också underarbetet och att man inte slarvar med att rengöra ytorna. Lister bör även tejpas så att övergången mellan de olika kulörerna blir snygg. Man bör ställa sig frågan om man verkligen har den tid som krävs för att kunna utföra alla moment på ett bra sätt. Många anlitar en professionell målerifirma för att vara säkra på att målningen blir utförd på bästa sätt. Dessutom har man rätt till så kallat ROT-avdrag då man anlitar en målerifirma.

22 Apr 2020