Viktiga saker att tänka på vid en köksrenovering

En köksrenovering är både en viktig och rolig renovering. Eftersom den ofta kostar en hel del är det viktigt att man planerar noga så att köket blir precis så bra som man hade föreställt sig.

För att köket ska bli så funktionellt som möjligt och bli som vi vill ha det är det viktigt att noga planera inför renoveringen. Fundera över vad som är viktigast i köket och vad som nu saknas, som exempelvis bättre förvaring, matplats, diskmaskin, en stor arbetsbänk etc. Självfallet finns det vissa begränsningar beroende på ytan man har att jobba med, och det kanske inte alltid går att ordna så stora arbetsytor som man hade önskat, men många gånger kan man komma på smarta lösningar som underlättar. En bardisk eller en köksö kan till exempel fungera som både arbetsbänk och matplats. Ett platsbyggt skafferi kan sluka både det ena och det andra och göra att man kanske inte behöver så mycket annan förvaring. Då kanske man istället får plats med ett köksbord.

Tänk även praktiskt

Självfallet vill man att det nya köket ska vara snyggt, men lagar man mycket mat bör man också tänka praktiskt och välja material som lätt går att rengöra och inte får bestående fläckar av stänk och spill. Att även tänka på de små detaljerna som lysknappar och vägguttag kan göra mycket. Dessa syns mer än man tror och att istället välja en designvariant gör stor skillnad för ögat. Ofta behöver man också fler vägguttag än man räknat med. Fundera därför över var i köket de olika elektriska apparaterna ska användas. Eftersom man inte renoverar köket så ofta kan det vara bra att välja en färg på luckor och eventuellt kakel som man tror att man kommer att stå ut med länge.

Hitta en bra byggfirma

Genom att tidigt i processen ta hjälp av ett byggföretag specialiserat på köksrenoveringar kan man även få hjälp med planering och materialval samt tips på smarta lösningar. Då en köksrenovering kräver flera olika hantverkare som exempelvis snickare, plattsättare, VVS-tekniker och elektriker kan det vara bra att välja ett företag med totalentreprenad. Då slipper man skriva kontrakt med flera olika hantverkare och renoveringen brukar gå snabbare samt bli billigare. Begär ett kostnadsförslag från ett par olika byggfirmor och be även om referenser. Kanske finns det någon i vänkretsen som nyligen har renoverat sitt kök och kan rekommendera en byggfirma? Att gå på rekommendationer är alltid bra.

21 Sep 2020