Vilken storlek på varmvattenberedare behövs?

Vilken storlek på varmvattenberedarevarmvattenberedare behövs?

Hur stor varmvattenberedare behöver ni? Det som främst avgör det är hur mycket varmvatten ni använder dagligen – men även hur stort utrymme ni har i hemmet.

Hur mycket varmvatten behöver ni?

10–20 Liter

Det finns varmvattenberedare med mycket små tankar. Dessa används nästan uteslutande i fritidshus där det inte finns behov av dusch eller annat som kräver större mängd vatten. En del är mycket små och kan därmed monteras nästan var som helst. Ett alternativ kan vara direktvärmare som därmed kan monteras direkt på själva varmvattenröret.

50 - 60 liter

Varmvattenberedare som är i denna storlek brukar främst användas i fritidshus. Ställen där man använder betydligt mindre mängd vatten än i ett vanligt hem. Det går att duscha, men bara kortare duschar. Men får helt enkelt tänka sig för lite mer. Denna modell går även i ett mindre boende för en enda person.

200 liter

Detta är lite av en ”standard” inom varmvattenberedare. Det behöver visserligen inte alltid vara exakt 200 liter men ungefär denna volym används mycket ofta. Orsaken är att denna volym passar utmärkt för en familj med två vuxna och två barn. Detta åtminstone om man inte använder extremt mycket varmvatten. I vissa situationer kan man behöva planera när varmvatten finns till dusch och bad men i övrigt brukar det inte vara något att förhålla sig till.

300 liter

Har du ett bubbelbad, kanske en pool eller tappar du upp vatten i badkaret väldigt ofta? Då kan det finnas behov av större varmvattenberedare. Det handlar alltså om tillfällen då det krävs mer varmvatten än vad som klassas som ”standard”.

Utrymmet kan vara avgörande

Som visas ovan är volymen avgörande utifrån hur mycket vatten som behövs. Men storleken på modellen kan även begränsas av utrymmesskäl.

Bor ni i villa, och har källare, är chansen stor att ni har stora utrymmen där stora tankar kan ställas in. Då är inte utrymmet speciellt begränsande. Behöver ni ha varmvattenberedaren i hemmet kan det däremot bli lite mer begränsande. Var kan ni ha den? Mät noga hur stort utrymmet är och kolla sedan om det finns något krav på säkerhetsavstånd på den varmvattenberedare som väljs.

De största modellerna står på en ställning och ställs därmed på golvet. Men räcker det med en liten modell, som bara tar ett tiotal liter, kan man hänga upp den på väggen på toalett, i tvättstugan eller i köket. Men det är av självklara skäl inte möjligt om ni behöver en 300 liters tank.

Är du på jakt efter en kvalitativ varmvattenberedare och säker en firma som kan hjälpa till med installation. varmvattenberedare.biz/ är en välrenommerad firma när det handlar om bergvärme. 

19 Sep 2018